Sunday, 17 June 2012

Happy Daddy Day.. ^.^

~Shallom~



happy blessed Sunday for those who read my entry today and happy fathers day for whom already be a father. this entry special for my dad. :-) actually i was here with my dad, but i just don't know how to express my thankful and how grateful i am to have him as my dad. i don't even can wish him. it seems my mouth been lock up. i don't know why. so, i made this entry for my father. i know, someday he will read this. :-)

i start with ~
thank you dad for,
taking care of me until ur little girl already grown up and be like what u wish for,
non-stop and never get bored giving ur repeated advice day by day,
being there every moments in my life no matter in sadness or happiness,
holding my hand every time i was fallen and u raised me up with ur word that no one could ever gave me,
protecting me from being hurt,
worrying about me even i'm already big enough to take care of my self,
thats the sweet part because i'm still ur little girl in ur eyes. 
and
im so sorry for every single thing that i did which hurt u so much. 
i know it's really hard to raising me since i'm could become annoying sometime with a lot of stuff i talked about with, even i can see it through ur eyes how bored u r listening to me but u still be my listener. i know sometimes i could become so stubborn until we argued about it, but the next day u still can smiling toward me. i know sometimes i hurt u with my words but u still can forgive me and act like nothing happen before. how strong u r dad, nothing can replace u. i know im not the prefect daughter but i'm sure you the prefect dad for me. all i want you to know is, u r my guardian angel send from god to guide me. 

i don't know whether this consider a poem or what...since this is what came from my heart... :-)


yeah!! i love you dad :-)

with love Joanne

Friday, 1 June 2012

Ratu Unduk Ngadau

~Shallom~


[ iklan jap ]

June is coming back...hehehe... i love June...sometimes i wish my mom give me name June...hehehe... but, Joenna pun ok bah.. ^.^ hehehe... dalam gambar, bulan June bukan main cerah lagi kan...hehehe...hakikatnya, this whole day in first of June is raining... orang tua-tua cakap hujan itu satu rahmat...eyaka? we will see... hehehe....
in the same time juga...ketibaan bulan June menunjukkan kita berada di pertengahan tahun 2012... waaa...cepatnya masa berlalu kan....padahal saya rasa macam baru kelmarin new year....hihihihi... what special was in this month is this month is my month of birth... ^.^ saya tengah menghabiskan sisa-sisa usia 21tahun...in counting becoming 22.... if u asked me if i was excited or not...yes i do... hehehe...im not regret and im not ashamed to becoming old....hahahaha... ^.^


well...as a promise, saya akan gtau kan sapa pemenang Ratu Unduk Ngadau kan?  well.. guys.. for the first time since 1960...first time ok... Telupid won the award... fuhhhhh!!!! tidak di sangka-sangka oh wakil Telupid menang...tiada satu pun ramalan yang mengena tau... semua target wakil Penampang yang menang since Penampang yang mendominasikan gelaran Ratu Unduk Ngadau tahun demi tahun... waaa saya pun takazut juga la.... tp proud la with my hometown!!... 

ni la dia Melinda from Telupid...
so natural...she deserved.
peserta Penampang yang menjadi kesukaan dan diramalkan menjadi pemenang..
tapi mungkin bukan rezekinya..
cuba lagi..^.^

wajah Melinda yang memenangi gelaran Ratu Unduk Ngadau 2012

40 sukukaum..dan ada 41 peserta...Melinda telah terpilih diantara 41 peserta yang bersesuaian dengan Lagenda Huminodun itu..well...semuanya suda berakhir dan sejarah sudah tercatat.. kalau nak cerita yang lebih banyak dan terperinci ..sila klik url tu > http://easycomeseasygoes.blogspot.com/2012/05/melinda-louis-dari-telupid-unduk-ngadau.html
pictures credit to : JD FLOYD 

with love JoAnne



Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan :-)

~Shallom~


Today (31 May), sabahan citizen will celebrated kaamatan... kalau tengok masa, skang suda Jun... just got home ba ni...thats why la update blog pun tengah malam... hahaha... but, still i want to update blog saya yg comel lagi cute ni... ^.^

for those who are not come from sabah... ok i will story telling a bit about what is Kaamatan are.. 

> Lagenda

Kaamatan atau pun dalam bahasa Kadazan "Magavau" ni ialah perayaan untuk menghormati semangat padi ataupun dalam bahasa Kadazan iaitu "Bambazon". berdasarkan cerita dulu-dulu lah kan secara lisan...  menurut suku kaum Kadazandusun ni, Kinoingan dan isterinya Suminundu mempunyai seorang anak perempuan yang bernama Huminodun. Kinoingan dan Suminundu telah mengorbankan satu-satunya anak mereka untuk menyelamatkan penduduk daripada kebuluran. Menurut sumber, mayat Huminodun tu menghasilkan benih padi. Oleh itu, penduduk pun mula percaya bahawa padi mempunyai semangat. Oleh sebab itu lah, setiap selepas menuai padi pada May akan ada satu perayaan yang diadakan sebagai tanda penghormatan dan perayaan ni diadakan turun temurun. ^.^

Klik url tu untuk pengetahuan lebih lanjut pasal sukukaum kadazandusun ya.. ^.^
free sja....x bayar pun... ok what tambh pengetahuan kan....yang suda kabur-kabur tu pun boleh juga baca.. ^.^

> Ratu Unduk Ngadau

Ratu unduk Ngadau juga merupakan satu identiti yang berkait rapat dengan Kaamatan. Bila tiba hari kaamatan pertandingan Ratu unduk Ngadau ini mesti diadakan. Pertandingan ini sempena memperingati lagenda Huminodun itu sendiri. Huminodun telah dibelah 7, dan kemudian dikebumikan. kemudian tumbuhlah padi yang kini memang menjadi makanan harian kita. dikatakan nombor 7 merupakan nombor keramat orang Kadazandusun ( ok, ni sy baru tahu.. malu.... >.< ). oklah, Ratu Unduk Ngadau ni bukan hanya dinilai dari segi luaran seja, penilaian termasuk dengan IQ dan penguasaan bahasa Ibunda sukukaum yang diwakili oleh mereka. Terdapat 40 jenis sukukaum Kadazandusun. 

ini wakil dari kampung saya > Telupid.
~MELINDA~
picture credit to : http://rajaoberon.blogspot.com


yeayyy!! dia menang anugerah Miss Natural Beauty..
worth it.. ^.^


from tambunan ni menang anugerah Miss Friendly..cute kan...
no wonder she won this award.
congrates!! ^.^


and this from Likas won Miss Innershine Radiant Skin.
congrates! ^.^
Pics credit to : David Chong.

FYI, subsidiary titles ni hanya anugerah sampingan ja yang dinilai oleh penganjur sejak hari pertama diorang mendaftar. hehehehe... pemegang gelaran Ratu Unduk Ngadau 2012 tu saya tidak tahu lagi... aiyee... mcm mana mau p, crowded gila tadi... lagipun takut saya anak buah saya sesat, tidak cukup mata saya mau awasi diorang berempat.. so, nanti saya update la lagi sapa juara dia.. or maybe ada suda yang tahu tu, pura-pura la tidak tau... hahahaha... 

memandangkan kami tidak dapat p dewan KDCA tu (padahal dekat ja dewan tu..hehehe)...jadi saya bawalah anak-anak buah saya jalan-jalan sana suria sabah mall... tidak cukup di area penampang tu sesak, di mall tu pun sesak..hahaha...tapi boleh tahan lagilah sebab tidak panas, ada aircond...hahahaha... budak-budak cakap diorang have fun today...apa tidak, dari basement floor sampai 8th floor kami round..hahaha... tujuan pegi suria mall tu mau tengok movie SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN... movie yang ditunggu-tunggu and yang dihitung hari dia d release d pawagam.. memang sesak pawagam tadi..macam-macam bau bercampur aduk dalam tu...aircond pun tewas.. hahaha... pastu, tidak disangka terserempak lagi saya dengan girl saya c AnnaKarmilla... hahaha... yang lucu tu baru berapa hari tidak jumpa tapi gaya-gaya kami macam yang bertahun sudah tidak jumpa...hahaha... pastu skema lagi bercerita...adoyaiii... lucu... tp siyes.. saya rindu diorang > Anna > Nancy > Lailah... <3 <3 <3... 

ok-ok, some picture available to shared.. :-)

hahaha...ni la diorang...menghabiskan masa menunggu di leisure land.

kata tengok snow white...diorang suka tengok ad board ni..
comel kunu..hihihi..


ooppssss... c aunty JoAnne.. hahaha..
menyempat lagi snap gambar
who cares
^.^

that's the end of our day on 31May2012 which not turning back again... remains memory... heheheh.. everyday create memory since we cud not turn back time... smile as long ur mouth let u... ^.^
last...Happy Kaamatan Days to whom celebrate it.. to me too!!

with love JoAnne.. ^.^